Čokoláda

Čokoláda jse bez nadsázky starší než leckteré světové náboženství. První zmínky se o ní objevily již u olmécké civilizace asi tisíc let před Kristem. Definitivně je pak vaření čokolády připisováno Mayům a Aztékům. Slovo čokoláda pochází od Aztéků a je odvozeno z výrazu xocolli (hořký) a atl (voda).

Kakaovník, z jehož bobů se vyrábí čokoláda, pochází z Jižní Ameriky. Prvním Evropanem, kterýse s ní seznámil, byl Kryštof Kolumbus, když v roce 1502 na své čtvrté a poslední cestě do Ameriky blízko Hondurasu potkal velkou kánoi plnou kakaových bobů. Do Evropy však toto zboží přivezl až španělský dobyvatel Hernando Cortéz o 20 let později.

První tabulková čokoláda byla vyrobenav roce 1847 v Anglii, nejprve však byla dostupná jen jako medicína v lékárně. Po vynalezení kondenzovaného mléka v roce 1867 ve Švýcarsku byl vyvinut dnes nejpopulárnější druh čokolády - mléčná čokoláda.

 

Věděli jste, že ...

- čokoláda byla ve starobylé Střední Americe považována za luxusní zboží a dokonce sloužila jako platidlo ?

- Král Slunce Ludvík XIV. užíval čokoládu jako lék ?

- staří Mayové považovali čokoládu za afrodiazikum ?

- za 2.světové války se čokolády dávala vojákům pro zlepšení vytrvalosti a odolnosti ?

- čokoláda je jedinou látkou, která se rozpouští za stejné teploty jako lidská krev - tedy 34°C ?

- čokoláda je jedním z nejvýživnějších a nejsnadněji stravitelných pokrmů, který navíc obsahuje řadu vitamínů a minerálů ?

- si můžete dopřávat čokoládový zábal, čokoládovou koupel nebo masáž ve vybraných salonech ?

- čokoláda zvlhčuje a omlazuje pokožku, zbavuje pleť vrásek a vrací jí jemnost ?

 

 

 

 

Druhy čokolády

Čokoládu můžeme podle poměru základních surovin použitých při výrobě rozdělit do několika skupin:

 

Pravá (též tmavá nebo hořká) čokoláda

Vzniká zpracováním bobů kakaovníku, k nimžse přidává cukr a lecitin. Jediným použitým tukemje kakaové máslo. ,Obsah kakaa se v této čokoládě pohybuje mezi 35 a 99%.

 

Mléčná čokoláda

Tvoří ji kakaová hmota, kakaové máslo, cuk, sušené mléko lecitin a vanilka.Obsah kakaa kolísá mezi 18 a 55%.

 

Bílá čokoláda

Většinou neobsahuje kakaovou sušinu, ale jen kakaové máslo a doplňuje se karamelizovaným sušeným mlékem. Obsah kakaového másla se pohybuje mezi 18 a 30%.

 

Náhražková čokoláda

Neobsahuje žádné kakaové máslo a jen minimální množství kakaového prášku (do 10%). V podstatě nemá s čokoládou moc společného a nesmí se pod názvem čokoláda prodávat.

 

Ochucená čokoláda

Hořká, mléčná či bílá čokoláda srůznými druhy aroma (mentol, káva,pomeranč,banán, karameljahoda). Je typická zejména pro Anglii.

 

 Jak se čokoláda vyrábí
 

Nejdůležitější ingrediencí jsou kakaové boby. Ty se nacházejí uvnitř plodů, které obrůstají kakaovník.

Nejprve se vyloupou a usuší. Sušené boby je třeba upražit,rozdrtit a zbavitslupek. Poté se semelou a z jejich jader se stane řídká kaše s velkým obsahem kakaového másla.

Ta se oddělí od zbylé hmoty, která se dále zpracovává na hnědý kakaový prášek. V hnětacích strojích se kakaová hmota a kakaové máslo smísí, přidá se cukr a další přísady. Tak vznikne čokoládová hmota, kterou lze dále upravovat.