Základní pravidlo osobní hygieny – mytí rukou
Proč je nutné mýt si ruce?
- Mytím rukou předcházíte nákaze vážnými onemocněními z tzv. „špinavých rukou“ (hepatitidě typu A – „žloutence“, onemocněním vyvolaným bakterií Escherichia coli, shigelóze – úplavici, toxoplasmóze přenášené ze zvířat na člověka a jiným nakažlivým nemocem).
- Čistota rukou vyžaduje naši trvalou pozornost, neboť jejich prostřednictvím se nejsnáze přenášejí původci střevních nákaz na potraviny.
- Zvláštní péči bychom měli věnovat také nehtům, za kterými ulpívají bakterie. Přiměřeným kosme-
- tickým ošetřením předcházíme vzniku záděr a dbáme, aby z drobných poranění nevznikaly hnisavé procesy na prstech a nehtovém lůžku.
- Mytí rukou patří k základním pravidlům osobní hygieny, pomáhá upevňovat celý komplex návyků zdravého chování a má rovněž významný kulturní a estetický smysl.
Koho se mytí rukou z hlediska bezpečnosti potravin především týká?
- Spotřebitele v domácnosti
- Pracovníka v potravinářském závodě
- Pracovníka v obchodní síti
- Pracovníka ve stravovacích službách
Spotřebitel v domácnosti by si měl mýt ruce:
Před:
- manipulací s nebalenými potravinami;
- přípravou jídla;
- jídlem.
Po:
- použití WC;
- manipulaci se syrovým masem, rybami, kuřaty či vejci;
- manipulaci a mazlení s domácími zvířaty;
- přebalování kojenců;
- smrkání, kašlání a kýchání zejména v období, kdy probíhají akutní respirační onemocnění;
- kontaktu s infekčně nemocným v domácnosti;
- manipulaci a vynášení odpadků;
- práci na zahradě (manipulaci s hlínou nebo kompostem).
Jak si správně mýt ruce?
- K mytí rukou použijte vhodný mycí (mýdlo) případně dezinfekční prostředek a tekoucí teplou vodu.
- Před mytím sejmeme z rukou prsteny, náramky a hodinky (platí to především pro spotřebitele v domácnosti, např. pracovníci ve stravovacích službách by v práci nosit na rukou ozdobné předměty neměli!).
- Důkladně si ruce namydlete, vytvořte pěnu, kterou asi 20 sekund (počítáme přitom pomalu do dvaceti) promněte mezi prsty a kolem nehtů.
- Při mytí věnujeme zvýšenou pozornost těm místům, které se snadno znečišťují: bříškům prstů, nehtům, prostorům mezi prsty a pod nehty (na čištění nehtů použijte kartáček), hřbetu ruky včetně zápěstí a vnější straně předloktí.
- Ruce si otřete nebo osušte dosucha.
- Jednorázovými papírovými utěrkami nebo horkovzdušným osoušečem (v potravinářském závodě, v obchodní síti a stravovacích službách) a čistým ručníkem nebo jednorázovými papírovými utěrkami (v domácnosti).
- Máme-li na rukou drobné nekrvácející oděrky, myjeme si ruce běžným způsobem. Při větších poraněních nebo hnisavých ložiscích je nutné postupovat podle pokynů lékaře.
- Pamatujme si, že některé bakterie způsobující hnisavé onemocnění kůže (např. zlatý stafylokok) mohou způsobit, pokud se dostanou např. do pokrmů, prudké střevní onemocnění !!!
- Po častém mytí rukou je nezbytné ošetření suché pokožky ochranným krémem.