Jak správně uchovávat potraviny
Aby si potraviny zachovaly svoji nutriční hodnotu co nejdéle, je mimo jiné zapotřebí sledovat i podmínky, za jakých jsou uchovávány. K nežádoucím změnám může dojít působením tepla, vlhkosti, světla, vzdušného kyslíku, mechanickým poškozením nebo vlivem různých bakterií a plísní. Jak tedy s potravinami správně zacházet?
1. |
Nedělat si zbytečně velké zásoby. Kupovat jen ty potraviny, které se chystáme co nejdříve zpracovat. Nejvhodnější je nakupovat podle předem připraveného seznamu. V žádném případě nekupovat potraviny s prošlou záruční dobou, byť by byly sebelákavěji zlevněny. |
2. |
Potraviny uchováváme za podmínek stanovených výrobcem (např. v chladnu a temnu). Nezapomeneme dodržovat správnou teplotu! Většinou se pohybuje do 5oC nebo kolem – 18oC. Mějme na paměti, že do mrazničky nepatří nebalené potraviny, potraviny již jednou rozmražené, potraviny, které po předchozím tepelném zpracování dostatečně nevychladly. |
3. |
Potraviny v chladničce ukládat do správných výšek. Nejvýše by mělo být uloženo maso a hotové pokrmy. Ve střední části masné a cukrářské výrobky, nejníže sýry, zelenina a ovoce. Do uzavřeného boxu v horní části dveří patří vejce. V boxu ve dveřích by měla být umístěna pomerančová šťáva a červené víno. |
4. |
Chlazené potraviny lehce podléhající zkáze, které byly mimo ledničku déle než 4 hodiny bychom již raději neměli konzumovat. Balenou vodu ani ostatní nápoje bychom neměli pít přímo z lahve, neboť hrozí kontaminace nežádoucími mikroby. |
5. |
Potraviny v žádném případě neuchovávat déle než je stanoveno datem minimální trvanlivosti nebo datem použitelnosti. Potravina, u které došlo k překročení data použitelnosti se již nesmí prodávat! Potravina s překročeným datem minimální trvanlivosti může být za určitých, přesně stanovených podmínek ještě v prodeji. |
6. |
Potraviny musíme uchovávat ve vhodných, nezávadných obalech. (mikrotenový nebo papírový sáček, nádoby na potraviny…) Nádoby je nutné pravidelně čistit, nezapomínat umýt horkou vodou se saponátem i víko. |
7. |
Ovoce uchováváme nejčastěji v plastových nádobách ve spodní části chladničky, v chladné spíži, ve sklepě nebo v mrazničce. Skladované ovoce v lískách pravidelně kontrolujeme a nahnilé plody vyřazujeme. V žádném případě je nekonzumujeme ani nezpracováváme do buchet či do zavařenin. |
8. |
Zelenina bývá uchovávána též nejčastěji v chladničce, v mrazničce, ve spíži nebo ve sklepě. Nahnilou nijak nezpracováváme, průběžně ji odstraňujeme. |
9. |
Maso patří mezi potraviny, které podléhají rychlé zkáze. Nejčastěji je uchováváme v horní části chladničky nebo mrazničce. V chladničce by neměly být déle než 2 – 3 dny. |
10. |
Ryby je nejvhodnější zpracovat ještě v den nákupu. Chráníme je před světlem, uchováme je proto na tmavém místě. V horní části chladničky je lze uchovat 2 dny, jinak je lepší uložit je do mrazničky. |
Potravina |
Teplota uchovávání (oC) |
Doporučená doba uchování |
Maso (chlazené kuře, hovězí, vepřové, kapr) |
2 - 5 |
3 |
Rajčata |
5 - 9 |
5 |
Hrozny |
5 - 9 |
3 |
Salám Poličan, krájený |
4 - 8 |
10 |
Salám šunkový, krájený |
4 - 8 |
3 |
Zákusky s krémem |
4 - 8 |
3 |
Sýr cihla, krájený |
5 - 9 |
10 |
Otevřené červené víno |
5 - 9 |
7 |
Otevřená balená voda |
5 - haccp.webnode.cz/9 |
3 - 4 |