Buchty

Typickým moučníkem zejména naší venkovské kuchyně jsou dobré buchty a buchtičky z kynutého těsta.

Pečou se na vymazaném pekáči v různých velikostech. Na venkově jsou v oblibě velké buchty čtverhranné, tak zvané „cihly“ nebo „calty“. Pečou se nejen na neděli nebo o svátcích ke kávě, ale také se podávají jako bezmasý oběd.

V městské kuchyni se pečou menší buchty plněné nebo docela malé dukátové buchtičky, které se podávají s vanilkovým
krémem nebo s oblíbenou vinnou pěnou, zvanou šodó.

Buchty se pečou z kynutého těsta méně mastného,protože větší část tuku používáme na pomaštění pekáče a povrchu buchet.

Buchty plníme různou nádivkou, povidly, zavařeninou, makovou a tvarohovou nádivkou apod.

Vykynuté těsto rozválíme na pomoučeném vále na placku, ze které krájíme čtverce nebo přímo z těsta krájíme stejně veliké kousky a každý rozprostřeme na Čtvereček. Do středu dáme nádivku, okraje těsta spojíme,přitiskneme a pomoučenou rukou zformujeme do tvaru buchty.

Buchty klademe do hodně vymaštěného pekáče, a to stranou, na které bylo těsto stisknuto. Rozehřátý tuk máme v kastrolku a každou buchtu ještě peroutkou povláčíme nejen na povrchu, ale i po stranách, aby se nelepily. Buchty vkládáme do pekáče volně, netiskneme je příliš k sobě, protože nabudou a pekáč vyplní. Buchty necháme v pekáči ještě asi půl hodiny dokynout a potom je pečeme.

Buchty klademe do dobře předehřáté trouby, po pěti minutách pečení oheň zmírníme a buchty dopékáme nejméně třičtvrtě hodiny.

 

Upečené buchty vyklopíme na čistý vál, pocukrujeme je a necháme prochladnout.

Chceme-li, aby kůrka byla hodně vláčná, povlažíme povrch buchet vlahým mlékem, které se vsákne, a pak je cukrujeme.