Vdolky a vdolečky

 

Jsou to bochánky z kynutého těsta, které pečeme v troubě, nebo jemnější bochánky vysmažované v tuku. Na vdolky připravujeme těsto vláčné, řidší a necháme je dobře vykynout. Kyprost a jemnost vdolků záleží i na množství žloutků.
Do jednoduchých vdolků dáváme obvykle na půl kilogramu mouky jeden žloutek, do jemnějších dva až tři žloutky. Chceme-li mít vdolky hodně kypré, můžeme do těsta nakonec přidat i pevný sníh z jednoho až dvou bílků.

Do úsporných vdolků přidáváme pro zkypření místo části tuku dva jemně nastrouhané uvařené brambory. Chceme-li úsporně smažit, nejprve vdolky na plechu v troubě chvíli zapečeme, pak je teprve vysmažujeme v tuku. Jednoduché vdolky vůbec nesmažíme, upečeme je na plechu v troubě a mezi pečením je potíráme na povrchu rozpuštěným tukem.

Vdolky namažeme povidly nebo zavařeninou, posypeme nastrouhaným tvarohem a pokapeme smetanou. Může to být kyselá smetana i jogurt nebo ušlehaná šlehačka.