Šálek kávy denně pro dobré zdraví

01.01.2010 00:00

Zapomeňte na to, že káva vám v noci nedá spát, zvyšuje váš krevní tlak nebo způsobuje podrážděnost. Káva skutečně může být dobrá pro vaše zdraví, píše agentura Reuters. "Nyní teprve začínáme chápat potenciální zdravotní účinky těch několika set složek v kávě," říká profesor Peter Martin, ředitel institutu pro výzkum kávy (ICS) na americké Vanderbiltově univerzitě.

Podle Martina může káva díky svému chemickému složení úspěšně potlačovat sklony k sebevraždě, cirhózu jater, některé typy rakoviny, bronchiální astma, srdeční choroby a Parkinsonovu nemoc.



"U jedinců, kteří nepijí žádnou kávu, je v průměru vyšší výskyt těchto nemocí než u těch, kteří ji konzumují umírněně," vysvětluje vědec, přičemž za mírné množství považuje dva až čtyři šálky tohoto nápoje denně.



Většina výzkumů týkajících se kávy se v posledních 20 letech soustředila především na kofein, její hlavní složku. Kofein stimuluje centrální nervový systém a již dlouho se používá v lécích pro tlumení bolesti, kontrolu chuti, zvyšování bdělosti, léčení rýmy, astmatu a zadržování vody v těle.



Na druhou stranu si organismus může na kofein lehce zvyknout, stejně jako na narušený spánkový rytmus, ovlivňování nálady a zvýšený krevní tlak.



Předběžné výsledky nejnovější studie ICS ukazují, že káva je bohatým zdrojem antioxidantů, které snižují působení škodlivých látek na lidské tělo a mohou tak pomáhat v boji proti nemocem.



Hlavním původcem kardiovaskulárních onemocnění, rakoviny, očního zákalu a oslabení imunitního a nervového systému mohou být takzvané volné radikály, což jsou pozměněné částice, jež vytváří kyslík v kombinaci s jinými chemickými látkami. Volné radikály poškozují buňky a tkáně a proti nim působí právě antioxidanty.



Studie ICS dokazuje, že káva má čtyřikrát vyšší obsah antioxidantů než čaj, který je dalším zdrojem těchto důležitých látek. "Vyhlídky na to, že káva by mohla snižovat riziko úmrtí u srdečních chorob je významnou a zajímavou stopou pro další bádání," soudí Martin.



Největší pokrok učinili vědci v pochopení souvislosti mezi volnými radikály a nemocemi. Lidské tělo bojuje s případnými škodlivými účinky několika způsoby, včetně systému enzymatické obrany a antioxidanty.



"V udržování tělesné obrany proti volným radikálům hraje klíčovou roli výživa," uvádí se ve zprávě britského informačního centra pro studium kávy (CoSIC).



Mezi nejznámější antioxidanty patří vitamín E, vitamín C a karotenoidy (žluté a červené pigmenty) nacházející se v sójových bobech, červeném víně, rozmarýnu, šalvěji a dalším koření, citrusových plodech, ovoci, cibuli a olivách.



Pražení kávy navíc zvyšuje účinky antioxidantů, jejichž obsah není zničen ani při procesu odstraňování kofeinu. "Pražení vytváří bohatství složek, činí z kávy jeden z nejúčinnějších dodavatelů antioxidantů," tvrdí Martin.



Zmíněná studie zatím probíhala pouze v laboratoři. Nyní se vědci chystají testovat účinky kávy na buňkách, zvířatech, zdravých lidech a popřípadě také na nemocných jedincích.



Používání kávy pro léčebné účely není nic nového; střevní nálevy s kávou se už zhruba sto let používají k očistě organismu. Během druhé světové války dokonce německá armáda používala kávu jako analgetikum, protože tehdy nebylo možné dovážet jiné prostředky tišící bolest.



Kávový klystýr odstraňuje z jater toxiny a pomáhá ulevit od bolesti pacientům s rakovinou v případech, kdy ostatní léky selhávají. Německý lékař Max Gerson zavedl klinické používání kávových klystýrů v Evropě jako součást léčby rakoviny v roce 1930. Později se odstěhoval do Spojených států, kde tuto terapii využívají dodnes jeho následovníci při léčbě rakoviny, srdečních nemocí, selhání ledvin, cukrovky a při odstraňování škodlivých látek.



Tuto metodu, podobně jako mnoho jiných alternativních způsobů léčby, však považuje většina lékařů za kontroverzní.



zdroj: ČTK - Reuters