Ovocné knedlíky

Jsou naším národním pokrmem, který se připravuje v každou roční dobu. V létě s čerstvým ovocem, v zimě s ovocem sušeným, zmrazeným nebo kompotovým. Připravují se z nejrůznějších těst. Každý kraj i každá rodina má jedno z těst zvlášť oblíbené.

Obvykle těsto lehce rozválíme, nakrájíme na čtverečky, do každého dáme ovoce a utvoříme menší knedlíky.
Rychlejší způsob, hlavně u knedlíků, do kterých zahalujeme tužší ovoce, jako jsou meruňky nebo švestky, je ten, že z těsta uděláme váleček a nakrájíme je na stejné kousky. Každý kousek pak už jen rukou trochu roztáhneme, dáme do něho ovoce a v dlaních zakulatíme.

Ovoce na knedlíky opláchneme z prachu a utěrkou  osušíme nebo necháme rozložené oschnout. Vlhké ovoce by se špatně balilo. Do menších knedlíků balíme vypeckované švestky nebo polovinu větších meruněk, tři i čtyři třešně, kousek jablka apod.

 

Zmrazené ovoce před balením do těsta nerozmrazujeme, jen otřeme. Nenecháme je ležet, hned je zahalujeme a zaváříme. Rozmrazováním by ovoce vlhlo a knedlík by také navlhl. Knedlíky se zmrazeným ovocem musíme vařit o něco déle a jen zvolna provářet, aby se zmrazené ovoce provařilo. Jen zmrazené meruňky v cukrovém nálevu musíme nechat chvíli rozmrznout a cukr z nich okapat, jinak se lepí.

Sušené ovoce namočíme napřed na několik hodin do studené pitné vody, aby nabobtnalo.

Knedlíky vhazujeme do prudce se vařící vody, která musí být hned po vložení knedlíků uvedena do varu. Teprve pak příkon tepla zmírníme a knedlíky vaříme podle velikosti asi pět až osm minut. Vyndáváme je dírkovou naběračkou nebo sítkem. Nejdříve vyndáme jeden knedlík, překrojíme jej a zjistíme, je-li dobře provařen.

Nejběžnějším sypáním na ovocné knedlíky je sladký, nastrouhaný tvaroh a práškový cukr. A nebo se knedlíky sypou umletým mákem smíchaným s cukrem, nebo s troškou skořicového cukru nebo na tuku osmaženou strouhankou.

Polévají se rozpuštěným horkým máslem, které nesmíme přepalovat.

Nejchutnější jsou knedlíky čerstvě uvařené. Prochladlé ztrácejí na kyprosti. Ohříváme je na pařáku.