Pět klíčů k bezpečnému stravování 

 Udržujte čistotu

  • před manipulací s jídlem a během jeho přípravy si často myjte ruce
  • umývejte si ruce po použití toalety
  • omývejte a dezinfikujte všechny povrchy a zařízení, používané pro přípravu pokrmů
  • chraňte potraviny a prostory v kuchyni před hmyzem, hlodavci a jinými škůdci

 Proč ?

            I když většina mikroorganizmů nemusí nutně způsobit zdravotní problémy, je řada mikrobů, které jsou pro lidský organizmus nebezpečné. Nacházejí se především v půdě,vodě, zvířatech i lidech a přenášejí se na rukou, utěrkách, nádobí a zvláště na krájecím prkénku. Dotykem se mikrobi mohou přenést na pokrm a způsobit onemocnění z potravin.

  

Oddělujte pokrmy syrové a uvařené

  • oddělujte syrové maso, drůbež a mořské plody od ostatních potravin
  • pro manipulaci se syrovými potravinami používejte zvláštní nářadí a nádobí, jako jsou nože a krájecí prkýnka
  • uchovávejte pokrmy a jiné potraviny tak, aby jste zabránili kontaktu mezi syrovými a zpracovanými potravinami

Proč ?

Syrové potraviny, především maso, drůbež,mořské plody a jejich šťávy, mohou obsahovat nebezpečné mikroby, které se mohou během přípravy a skladování jídel přenášet do ostatních potravin.

   

Pokrmy důkladně vařte
  • Pokrmy, zvláště pak z masa, drůbeže, vajíček a mořských plodů, důkladně vařte.
  • Polévky a dušená jídla přiveďte k varu a vař te tak dlouho, aby uvnitř celého pokrmu bylo dosaženo teploty alespoň 70 °C po dobu 10 min. Ujistěte se, že šťávy z masa a drůbeže jsou čiré, nekr vavé. Nejlépe, když použijete teploměr.
  • Pokrmy vždy řádně ohřívejte.

 Proč ?

Důkladné vaření, při dosažení teploty 70 °C uvnitř celého pokrmu po dobu 10 min., zabíjí téměř všechny nebezpečné mikroby. Mezi jídla, která vyžadují zvláštní pozornost, patří sekané maso, masové rolády, velké kýty a drůbež vcelku

   

Uchovávejte pokrmy při bezpečných teplotách
  • Uvařené pokrmy nenechávejte při pokojové teplotě déle než 2 hodiny.
  • Hotové pokrmy a zkáze podléhající potraviny včas uložte do ledničky (min. teplota 5 °C).
  • Servírujte pokrmy velmi horké (více než 60 °C).
  • Neskladujte pokrmy příliš dlouho, ani v ledničce.
  • Nerozmrazujte pokrmy při pokojové teplotě, ale pozvolna v ledničce.

 Proč ?

Je-li pokrm uchováván při pokojové teplotě, mikroby se mohou velmi rychle rozmnožovat.

Pokud se však jídlo udržuje při teplotě nižší než 5 °C nebo vyšší než 60 °C, rozmnožování mikrobů se zpomalí nebo zastaví. U některých nebezpečných mikrobů však dochází k jejich rozmnožování i při teplotě nižší než 5 °C.

  

Používejte nezávadnou vodu a suroviny
  • Používejte nezávadnou vodu nebo ji upravte tak, aby závadná nebyla.
  • Vybírejte čerstvé a nezávadné potraviny.
  • Volte zpracované potraviny, jako například pasterované mléko.
  • Omývejte ovoce a zeleninu, zvláště důkladně, pokud je jíte syrové.
  • Nepoužívejte potraviny po uplynutí doby jejich trvanlivosti a data použitelnosti.

  Proč ?

Suroviny, včetně vody a ledu, mohou být kontaminované nebezpečnými mikroby a chemikáliemi. Toxické chemikálie se mohou tvořit ve zkažených a zplesnivělých

potravinách. Pečlivý výběr surovin a jednoduchá opatření, jako jsou mytí a odstraňování slupek, mohou toto riziko snížit.

 

haccp.webnode.cz