Základní pravidlo osobní hygieny – mytí rukou

Proč je nutné mýt si ruce?

 

  • Mytím rukou předcházíte nákaze vážnými onemocněními z tzv. „špinavých rukou“ (hepatitidě typu A – „žloutence“, onemocněním vyvolaným bakterií Escherichia coli, shigelóze – úplavici, toxoplasmóze přenášené ze zvířat na člověka a jiným nakažlivým nemocem).

 

  • Čistota rukou vyžaduje naši trvalou pozornost, neboť jejich prostřednictvím se nejsnáze přenášejí původci střevních nákaz na potraviny.

 

  • Zvláštní péči bychom měli věnovat také nehtům, za kterými ulpívají bakterie. Přiměřeným kosme-
  • tickým ošetřením předcházíme vzniku záděr a dbáme, aby z drobných poranění nevznikaly hnisavé procesy na prstech a nehtovém lůžku.

 

  • Mytí rukou patří k základním pravidlům osobní hygieny, pomáhá upevňovat celý komplex návyků zdravého chování a má rovněž významný kulturní a estetický smysl.

 

Koho se mytí rukou z hlediska bezpečnosti potravin především týká?
  • Spotřebitele v domácnosti
  • Pracovníka v potravinářském závodě
  • Pracovníka v obchodní síti
  • Pracovníka ve stravovacích službách

 

Spotřebitel v domácnosti by si měl mýt ruce:

Před:

  • manipulací s nebalenými potravinami;
  • přípravou jídla;
  • jídlem.

Po:

  • použití WC;
  • manipulaci se syrovým masem, rybami, kuřaty či vejci;
  • manipulaci a mazlení s domácími zvířaty;
  • přebalování kojenců;
  • smrkání, kašlání a kýchání zejména v období, kdy probíhají akutní respirační onemocnění;
  • kontaktu s infekčně nemocným v domácnosti;
  • manipulaci a vynášení odpadků;
  • práci na zahradě (manipulaci s hlínou nebo kompostem).

 

Jak si správně mýt ruce?
  • K mytí rukou použijte vhodný mycí (mýdlo) případně dezinfekční prostředek a tekoucí teplou vodu.
  • Před mytím sejmeme z rukou prsteny, náramky a hodinky (platí to především pro spotřebitele v domácnosti, např. pracovníci ve stravovacích službách by v práci nosit na rukou ozdobné předměty neměli!).
  • Důkladně si ruce namydlete, vytvořte pěnu, kterou asi 20 sekund (počítáme přitom pomalu do dvaceti) promněte mezi prsty a kolem nehtů.
  • Při mytí věnujeme zvýšenou pozornost těm místům, které se snadno znečišťují: bříškům prstů, nehtům, prostorům mezi prsty a pod nehty (na čištění nehtů použijte kartáček), hřbetu ruky včetně zápěstí a vnější straně předloktí.
  • Ruce si otřete nebo osušte dosucha.
  • Jednorázovými papírovými utěrkami nebo horkovzdušným osoušečem (v potravinářském závodě, v obchodní síti a stravovacích službách) a čistým ručníkem nebo jednorázovými papírovými utěrkami (v domácnosti).
  • Máme-li na rukou drobné nekrvácející oděrky, myjeme si ruce běžným způsobem. Při větších poraněních nebo hnisavých ložiscích je nutné postupovat podle pokynů lékaře.
  • Pamatujme si, že některé bakterie způsobující hnisavé onemocnění kůže (např. zlatý stafylokok) mohou způsobit, pokud se dostanou např. do pokrmů, prudké střevní onemocnění !!!
  • Po častém mytí rukou je nezbytné ošetření suché pokožky ochranným krémem.