Koláče

Oblíbeným letním moučníkem jsou koláče, které připravujeme nejčastěji z lehčího řidšího kynutého těsta.
Pečeme je v menším množství v koláčové formě s rýhovaným okrajem nebo z většího množství na plechu.

Řidší kynuté těsto rozprostřeme do vymazané, vysypané formy nebo na plech ve vodě namočenýma rukama a stejnoměrně je rozhrneme po celém povrchu.

Těsto posázíme ovocem, které zbavíme všech nejedlých částí, jako jsou stopky, třásně (u rybízu), pecky apod.
Drobnější ovoce ponecháváme v celku, větší, zejména peckové ovoce, krájíme na půlky nebo ještě na menší kousky. Tak například švestky půlíme a pak každou půlku ještě u jednoho konce dvakrát nařízneme, čímž se rozevře ve tvaru vějířku. Klademe je řeznou stranou nahoru. Jablka loupeme a krouháme na plátky nebo tlustší nudle.

Ovoce rovnáme úhledně na koláč těsně vedle sebe, okraj koláče povlažíme vejcem nebo trochu oslazeným mlékem.

Těsto pokryté ovocem necháme na plechu ještě chvíli dokynout, než je pečeme.

Na ovocné koláče děláme různá sypání, jako drobenku z cukru, mouky a másla nebo místo části mouky přidáváme nastrouhané mandle.

Upečené koláče krájíme na porce a cukrujeme vanilkovým moučkovým cukrem nebo je zdobíme šlehačkou (švestkový koláč).

V kulaté koláčové formě krájíme koláč na řezy či trojhránky, na plechu krájíme čtverce, menší obdélníky nebo řezy.

Z koláčové formy krájíme 12 až 16 porcí, na plechu pak asi 24 kousků. Z půl kilogramu mouky pečeme tedy jeden plech nebo dvě koláčové formy.

V době, kdy není čerstvé ovoce, používáme na koláče zmrazené ovoce, ovoce konzervované ve vlastní šťávě nebo nádivky z tvarohu, máku atd