MOUČNÍKY Z LITÉHO TĚSTA 

Výrobky z litého těsta, jako jsou palačinky, omelety, lívance, svítky a trhance, připravujeme z hladké pšeničné mouky, z mléka, vajec, cukru a špetky soli. Pro chuť přidáváme vanilku, citrónovou nebo pomerančovou kůru a na opečení používáme olej, ztužený pokrmový tuk,margarín nebo máslo.

Vhodnější je pšeničná mouka s menším obsahem lepku,aby se těsto lépe rozlévalo, dobře se hodí i ječná mouka.
Mléko může být jak sladké, tak kyselé nebo podmáslí.Těsto kypří vejce. Do palačinek nebo lívanců dáváme žloutky nebo celá vejce, na omelety, svítky a trhance dáváme do těsta žloutky a z bílků ušlehaný sníh. Cukru nedáváme mnoho, těsto by se snadněji připalovalo. Proto cukrujeme až hotové výrobky. Z tuků používáme nejraději olej nebo ztužený pokrmový tuk, který při pečení svítků nebo trhanců tolik nestříká. Máslo nebo margarín použijeme přepuštěný a dobře jej rozehřejeme, aby se
trhance nebo svítky rychle zapékaly a těsto neoslizlo.
Svítky, lívance nebo trhance kypříme ještě bud práškem do pečiva, nebo droždím. Úsporné palačinky a lívance
kypříme též nastrouhanými brambory.

 

Pracovní postup


Napřed rozšleháme celá vejce nebo žloutky s cukrem a solí a zašleháme několik lžic mléka. Do hladkého, řidšího těsta přidáváme střídavě část mouky a tekutiny, a to vždy tak, aby vzniklo hustší těsto, ve kterém se mouka dobře rozšlehá a nezůstanou hrudky. Toto těsto ředíme dále mlékem. Postupujeme od hustšího těsta k řidšímu. Kypřiči prostředky přidáváme vždy až do rozmíchaného těsta. Droždí necháme vzejít jako kvásek, prášek do pečiva rozemneme s hrstí mouky a prosejeme.

Těsto necháme krátce odpočinout, aby mouka nabobtnala. Těsto kypřené droždím zakryjeme a necháme na teple kynout, což trvá asi půl hodiny. Lívance pečeme nejlépe na vymazaném železném lívanečníku nebo na železném plátu, který dáme na oheň. Palačinky a omelety pečeme na pánvi s teflonovým nebo silikonovým povlakem, v níž se těsto nepřipaluje, i když použijeme malé množství tuku. Svítek pečeme nejlépe na železném pekáči nebo na větší pánvi. Pánev předem nahřejeme a pak peroutkou dobře vymažeme tukem, naběračkou vlijeme část těsta a pohybujeme pánví, aby se těsto stejnoměrně rozlilo po celém povrchu pánve. Na palačinky děláme těsto řidší a pečeme je hodně tenké. Palačinku vždy širokou špachtlí obrátíme a upečeme ji i po druhé straně. Omelety děláme tlustší.
Děláme-li trhanec, předem rozpustíme tuk na pekáči v troubě, pak naběračkou (lépe než přímo z nádoby) lijeme těsto, aby tuk zůstal u dna a nerozléval se jen k okraji pekáče. Trhanec pečeme napřed odspodu, a když je propečen, nakrájíme jej na čtverce nebo jej natrháme dvěma vidličkami na kousky a lopatkou obrátíme, aby se upekl do zlatová i po druhé straně.
Upečené palačinky mažeme zavařeninou nebo tvarohovou nádivkou, stáčíme je a navrch cukrujeme. Můžeme je ještě zakapat citrónovou nebo pomerančovou šťávou. Palačinky plněné tvarohovou nebo ořechovou nádivkou skládáme do ohnivzdorné misky nebo pekáče, zaléváme vejci a mlékem a ještě v troubě zapékáme. Lívance mažeme zavařeninou nebo povidly, sypeme nastrouhaným tvarohem a zdobíme smetanou nebo na ně dáváme trochu Pribináčku či šlehačky.