Co jsou potravinářská aditiva („Éčka“) a proč se přidávají do potravin a nápojů?
„Éčka“ jsou velmi potřebná, umožňují výrobu rozmanitých druhů potravin s vlastnostmi, které spotřebitelé často požadují.
Podle původu jsou potravinářská aditiva dělena na přírodní, přírodně identická (chemickým složením shodná s přírodními) a syntetická (šitá na míru pro určité účely).
Přídatné látky jsou uvedeny ve vyhlášce Ministerstva zdravotnictví č. 52/2002 Sb. a jsou rozděleny do skupin:
• Antioxidanty (E 300 - 321) zabraňují oxidaci, čímž prodlužují trvanlivost tuků a olejů, jiné (kyselina citronová, E 330), půso-
bí proti změnám barvy, např. v ovoci či výrobcích z masa.
• Balicí plyny (E 290, 938, 939, 941 a E 948) se zavádějí do obalu před, během nebo po plnění potraviny.
• Barviva (E 100 - E 182) udělují nebo obnovují barvu potravin, jsou přírodní (např. karoten nebo karamel) a syntetická. Některá jsou rozpustná ve vodě a účinkují po rozpuštění.
• Emulgátory (E 470 - 495, E 432 - 436, E 442) vytvářejí nebo udržují stejnorodou směs dvou nebo více nemísitelných fází, např. v mražených krémech (voda a olej), nebo usnadňují výrobu pekařských výrobků.
• Konzervanty (E 200 - E 290) prodlužují údržnost potravin a chrání je proti zkáze způsobené činností mikroorganismů.
• Modifikované škroby (E 1400 - 1450) vznikají během reakcí rostlinných škrobů s různými sloučeninami a používají se jako zahušťovadla.
• Použitím náhradních sladidel (E 420 - 959) je úmyslně snižován či vynecháván přídavek cukru.
• Regulátory kyselosti (E 260 – 263, E 296 – 400, E 524 – 529) mění nebo udržují kyselost či zásaditost potravin.
• Nosiče (E 425,459,468) a rozpouštědla (E 1201): užívají se k rozpouštění, ředění, disperzi – rozptylování) a jiné fyzikální úpravě. Jejich použití usnadňuje manipulaci, aplikaci nebo použití přídatné látky.
• Odpěňovače (E 900 a 6000) zabraňují vytváření pěny nebo snižují pěnění, plnidla (E 516, 526, 578, 1200) přispívají k objemu bez významného zvýšení energetické hodnoty potraviny, propelanty (E 942 – 944), plyny jiné než vzduch, vytlačují potravinu z obalu.
• Sekvestranty (E 330 – 337) jsou látky, které jsou schopny vázat přítomné ionty kovů, a tím zabraňovat nežádoucím reakcím.
• Stabilizátory (E 170, E 249 – 252, E 401 – 418, E 1103 – 1451) umožňují udržovat fyzikálně-chemické vlastnosti potraviny, např. látky, které stabilizují, udržují nebo posilují její existující zbarvení.
• Mezi aditiva patří další látky: k úpravě povrchu (E 901 – 914), zlepšující mouku ( E 327, 516, 517, 529, 920, 927b), zvýrazňující chuť a vůni (E 621 – 640 a bez E: oktaacetylsacharóza), látky pěnotvorné (E 465, 999), protispékavé (E 170, 343, 421, 460) zpevňující, zvlhčující (E 967, 1518, 1520) a želírující (vytvářející gel, E 508). Kypřící látky (E 452, 503, 575) pomáhají při pečení.
• Posledními dvěma skupinami látek, které patří do potravinářských aditiv, jsou tavicí soli, které mění vlastnosti bílkovin při výrobě tavených sýrů, aby se zamezilo oddělení tuku, zahušťovadla (E 422,E 461 – 466,1404,1410, E 1412 – 1451) která, už podle názvu, mají za úkol pokrm (nebo nápoj) zahustit, neboli zvýšit jeho viskozitu.