Štrúdl

Dnes se již asi nedozvíme, kdo první upekl tento geniální moučník. Jsou to ale Rakušané, kteří se hlásí k jeho původu. A je fakt, že jejich štrůdly, plněné jablky, třešněmi, tvarohem, mákem nebo i zelím a špenátem, jsou výborné
 Tažený štrůdl neboli závin - je velmi oblíbený. Jeho příprava vyžaduje velkou dovednost a trpělivost, která je vyžadována při vytahování těsta až do papírově tenké, téměř průhledné fólie. Nejvhodnější pro těsto je mouka s vysokým obsahem glutenu a škorobu, úplně suchá, ideální uleželá, nejlépe z předloňské sklizně. Pro tento účel se používá polohrubá mouka, ale může být použita hladká i hrubá. V jedinečné, sto let staré kuchařské knize, je definováno jaké vlastnosti musí mít správně vypracované těsto na tažený závin: "Hospodyňka pozná, že těsto na tažený štrůdl je již vhodné, když kousek těsta velikosti chlebového bochánku vytáhne tak, že do něho může zabalit husara i s jeho koněm".